Butlletí d'arxius estatals
Número 24 - 2007

Portada

PARES. Portal d'Arxius Espanyols

Pantalla entrada PARES
Centre de la memòria

El passat 10 de maig de 2007 al Saló d'Actes del Ministeri de Cultura, Carmen Calvo, Ministra de Cultura, va presentar el projecte PARES als mitjans de comunicació.
PARES constituïx un punt d'arribada dins del programa de difusió de les institucions culturals estatals del Ministeri de Cultura que complix la finalitat de traslladar al conjunt de la societat un accés lliure, sempre respectant les restriccions previstes per la legislació vigent, a la documentació conservada als arxius de titularitat estatal a través d'un portal a Internet que permet la consulta immediata, senzilla i amb disponibilitat les 24 hores del dia. Entre els seus avantatges cal esmentar els següents: evita els desplaçaments als diversos centres, permet agrupar temàticament els interrogants de ciutadans i investigadors i obtindre respostes de tots els centres que han entrat informació a la plataforma, amb la qual cosa es trenquen d'una vegada les barreres espai-temporals. PARES es convertix així en un referent a escala internacional de la posada en valor del patrimoni documental.
És una plataforma avançada que unifica gestió de centres i difusió del patrimoni històric documental, amb la vocació de convertir-se en l'eina habitual per a tots els arxius espanyols. En el moment del seu llançament a Internet disposava ja d'un total de 19.179.642 imatges digitalitzades i d'1.714.898 de documents descrits, dades que estan actualitzant-se constantment.
A tota esta iniciativa, PARES oferix també la possibilitat d'accedir a tres projectes de gran interés cultural i social: 1. Deportats espanyols a camps de concentració nazis (8705 registres). 2. Respostes generals del Cadastre d'Ensenada (13118 registres amb 100000 imatges). 3. Cartells de la Guerra Civil (2293 cartells).


http://pares.mcu.es/

Centre Documental de la Memòria Històrica

El Centre Documental de la Memòria Històrica la creació del qual ja es va anunciar en la Llei 21/2005 de 17 de novembre s'ha materialitzat amb la publicació del corresponent Reial Decret 697/2007 d'1 de juny pel qual es desenvolupa la formació i l'activitat del Centre Documental de la Memòria Històrica:
Entre les funcions que se li atribuïxen convé ressaltar les següents:
-Recuperar, reunir, organitzar, conservar i posar a la disposició dels ciutadans i, en particular, dels interessats, els fons documentals i les fonts secundàries que puguen resultar d'interés per a l'estudi de la Guerra Civil, la Dictadura franquista, la resistència guerrillera en contra, l'exili, l'internament d'espanyols en camps de concentració durant la Segona Guerra Mundial i la transició.
-Fomentar la investigació històrica sobre la Guerra Civil, el franquisme, l'exili i la transició, i contribuir a la difusió dels seus resultats.
-Assessorar i cooperar en la localització d'informació per a la reparació de la memòria i l'ajuda a les víctimes de la repressió.

L'adquisició de fons documentals s'ha iniciat amb èxit i ha permés recuperar materials procedents d'Europa, com per exemple els dibuixos de Heinz Raebiger, fotografies d'Eric Andrés, la documentació de la Federació Espanyola de Deportats i Internats Polítics amb seu a París, l'arxiu del Sr. Amadeo Calzada (Tolosa de Llenguadoc), la col·laboració amb el Centre d'Études et Documentation des Guerres Contemporaines (CEGESOMA), l'Institut d'Histoire Social (AMSAB) i l'Associació de Xiquets de la Guerra de Bèlgica, la documentació de la BBC Ràdio 4 de la Gran Bretanya, també amb Iberoamèrica, amb la qual es manté una col·laboració fluida, Amèrica del Nord, amb la donació del llegat del Sr. Jesús López Pacheco conservat al Canadà i la relació iniciada amb organitzacions internacionals com ara la Creu Roja, l'Organització Internacional del Treball, l'Organització Mundial de la Salut, la Societat de Nacions, que ha donat com a fruit la digitalització de documentació rellevant per a la societat espanyola.

  • Edita:© Ministeri de Cultura.
    Secretaria General Tècnica
    Subdirecció General
    de Publicacions, Informació i Documentació
    NIPO: 551-07-126-2


Icono de conformidad con el Nivel Doble-A del W3C-WAI. Se abre en ventana nueva Titulares RSS disponibles

© Ministeri d'Educació, Cultura i Esport