Año Europeo
del Diálogo Intercultural 2008

Presentació. Any Europeu del Diàleg Intercultural 2008

En l'actual món globalitzat, el diàleg intercultural es presenta com a ferramenta imprescindible per a fer front a la incomprensió entre cultures, configurant-se com un dels mitjans més eficaços per a la prevenció i solució de conflictes.

El creixent protagonisme que està tenint el diàleg intercultural en diferents àmbits, organitzacions internacionals... s'està manifestant en la creació de diferents fòrums de trobada i entesa intercultural, en els que Espanya està jugant un paper molt actiu, en línia amb la iniciativa d'Aliança de Civilitzacions impulsat pel president del Govern en Nacions Unides.

Des del Ministeri de Cultura s'ha impulsat el diàleg intercultural com a procés permanent, organitzant per a això la Conferència de Granada, Europa pel Diàleg Intercultural el 27 i 28 d'abril de 2006, el resultat de la qual va ser una declaració de suport a la iniciativa de la Comissió Europea de declarar 2008 Any Europeu del Diàleg Intercultural, que finalment s'ha plasmat en la Decisió 1983/2006 del Parlament i del Consell aprovada el 16 de desembre de 2006.

Es pretén amb este any europeu sensibilitzar els ciutadans, en especial els jóvens, sobre els reptes que implica l'acceptació del principi de la diversitat cultural, augmentant la consciència dels europeus en la solidaritat, respecte i comprensió d'altres cultures, convertint així el diàleg intercultural en un element transversal prioritari en les polítiques comunitàries en la mesura que permet establir sinergies amb altres polítiques comunitàries internes que busquen la cohesió social i amb polítiques comunitàries externes que tracten de millorar les relacions i la cooperació amb altres regions.

El 31 de gener de 2008 es va celebrar a Espanya el llançament oficial de la Campanya, amb la celebració d'un acte institucional i d'importants esdeveniments culturals de gran visibilitat que es van desenvolupar en vint capitals espanyoles.


Icono de conformidad con el Nivel Doble-A del W3C-WAI. Se abre en ventana nueva Titulares RSS disponibles

© Ministeri d'Educació, Cultura i Esport