L'acció del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport gira entorn de tres eixos fonamentals: el reconeixement de la diversitat cultural, l'enfortiment de la cooperació i la consideració de la cultura com a instrument de desenvolupament econòmic i de cohesió social.
Aquests són els objectius que inspiren el treball del departament, centrat en les línies d'actuació següents.
Administració electrònica i societat de la informació
- Eines per a l'administració electrònica:
implantació d'eines per al suport de l'Administració electrònica: plataforma de signatura electrònica, registre telemàtic, passarel·la de pagaments telemàtica, notificacions telemàtiques i identitat digital per als funcionaris del ministeri. - Accés a la xarxa als procediments administratius:
publicació a Internet de procediments administratius per facilitar l'accés al ciutadà a l'Administració amb totes les garanties legals. - Sistemes informàtics:
millora dels sistemes informàtics de gestió del ministeri que són el suport de les actuacions com a part del foment de la societat de la informació.
Arxius
- Conservació i foment del Patrimoni Documental espanyol:
Inversió en edificis, seguretat, instal·lacions, restauració i ajudes a institucions públiques i privades sense ànim de lucre. - Difusió nacional i internacional del Patrimoni Documental i dels arxius:
Realització de projectes com ara PARES (Portal d'Arxius Espanyols), el Cens-Guia d'Arxius d'Espanya i Iberoamèrica o la Guia de Fonts, que permet l'accés lliure i universal, a la informació conservada als arxius. - Formació i assistència tècnica:
Organització d'esdeveniments professionals i elaboració de plans de formació i reciclatge, especialment dirigits a la implantació de les noves tecnologies arxivístiques, per millorar els serveis prestats i superar les barreres tradicionals en l'accés als arxius. - Cooperació arxivística nacional i internacional:
Coordinació i participació en diferents fòrums professionals.
Arts escèniques i Música
- Gestió directa de projectes:
Creació i promoció directa dels programes relacionats amb la promoció, protecció i difusió de la música, la dansa, el teatre i el circ, des dels seus serveis centrals o des dels seus centres de producció, exhibició, documentació i formació. - Col·laboració amb altres institucions públiques i privades:
Cooperació amb entitats públiques i privades tant en projectes concrets com en la seua activitat permanent. - Convocatòries d'ajudes:
Concessió d'ajudes per a sectors tant públics com privats destinats a projectes de producció, exhibició i gires.
Biblioteques
- Cooperació i coordinació bibliotecària:
Creació d'estructures i impuls d'activitats de cooperació i coordinació d'interès per a les biblioteques amb entitats i organitzacions d'àmbit nacional i internacional, tant públiques com privades. - Desenvolupament i modernització dels serveis bibliotecaris:
Actuacions dirigides a la consolidació del sistema espanyol de biblioteques, com ara l'adquisició cooperativa de fons bibliogràfics i la realització de projectes que faciliten a les biblioteques el procés de catalogació i classificació de les seues col·leccions (REBECA). - Preservació i difusió del Patrimoni Bibliogràfic:
Desenvolupament de projectes de preservació, conservació i difusió del Patrimoni Bibliogràfic espanyol. - Creació i desenvolupament de biblioteques digitals:
Impuls i execució de projectes de creació de biblioteques digitals, que faciliten l'accés a la informació, amplien l'oferta de serveis bibliotecaris i preserven els materials originals fràgils existents a les biblioteques.
Cinema i Audiovisuals
- Foment, promoció i ordenació de les activitats cinematogràfiques i audiovisuals espanyoles en els seus tres aspectes de producció, distribució i exhibició:
Mitjançant la concessió d'ajudes a la producció i distribució cinematogràfica i a la creació i modernització de sales d'exhibició; de la qualificació per edats de les pel·lícules i obres audiovisuals; de l'ordenació i el seguiment de l'explotació, la distribució i la comercialització cinematogràfica i audiovisual i per mitjà de l'elaboració de documentació, censos i estadístiques sobre l'activitat dels sectors cinematogràfic i audiovisual. - Difusió de la cinematografia espanyola a l'exterior:
A través de la divulgació nacional i internacional del cinema espanyol, afavorint la seua participació en festivals i altres manifestacions cinematogràfiques i representant Espanya als principals organismes i fòrums internacionals en matèria cinematogràfica i audiovisual. - Recuperació, restauració, conservació i difusió del patrimoni cinematogràfic:
Mitjançant la recopilació, l'anàlisi i la catalogació dels fons fílmics i altres documents cinematogràfics; de la divulgació d'aquests fons a través de l'organització de cicles, sessions o qualsevol altra manifestació cinematogràfica i de la realització i el foment d'investigacions i estudis, amb especial atenció al cinema espanyol. - Cooperació nacional i internacional:
A través de les relacions amb organismes i institucions internacionals de finalitats similars i de la cooperació amb els organismes de les comunitats autònomes que tenen competències cinematogràfiques.
Cooperació Cultural
- Cooperació internacional:
Coordinació, difusió i seguiment de les actuacions i els programes de cooperació que es desenvolupen en els diversos organismes internacionals dels quals Espanya forma part. La cooperació pot ser bilateral, multilateral o institucional. - Promoció i difusió de la cultura espanyola:
Realització d'activitats i programes de suport al voluntariat i al turisme culturals i col·laboració amb entitats sense ànim de lucre i persones, mitjançant ajudes i subvencions, per al desenvolupament d'activitats culturals tant nacionals com internacionals. - Formació de professionals de la cultura:
Concessió de beques i ajudes per a activitats de perfeccionament i especialització en matèries de la competència del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport. - Cooperació i comunicació amb les comunitats autònomes:
Impuls i coordinació dels òrgans de comunicació cultural entre l'Administració General de l'Estat i les comunitats autònomes, com la Conferència Sectorial de Cultura i el Consell Compostel·là, i participació en projectes culturals per fomentar la cooperació entre les diferents comunitats autònomes i potenciar la presència del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport en diversos punts del territori nacional. - Informació i assessorament:
Mitjançant la participació en el programa Cultura 2000 de la Comissió Europea.
Estadística
- Elaboració, explotació i difusió:
elaborar les operacions estadístiques responsabilitat del departament, realitzar explotacions específiques per a l'àmbit cultural de les operacions estadístiques rellevants i difondre els resultats estadístics més significatius en l'àmbit cultural, amb la finalitat de proporcionar indicadors de la importància, social i econòmica del sector.
Fundacions
- Establiment de mesures de qualitat:
Per millorar la gestió realitzada per la Sotsdirecció General de Fundacions i Mecenatge en les seues relacions amb les fundacions culturals. - Informació:
Creació de canals d'informació sobre les activitats i els projectes d'interés realitzats per les fundacions culturals per informar-ne als seus beneficiaris eventuals. - Difusió:
Publicitat de les dades que té el Registre de Fundacions Culturals.
Llibre
- Promoció del llibre:
Mitjançant el manteniment de les bases de dades de llibres i editorials espanyoles per l'Agència Espanyola de l'ISBN; de les convocatòries de subvencions per a suport a l'edició i a la traducció; de la realització d'exposicions i estudis sobre el sector del llibre i de la participació en fires i en fòrums i organismes internacionals. - Promoció de la lectura:
A través de la realització de campanyes de foment i animació a la lectura; del desenvolupament de programes dirigits a xiquets i joves per fomentar l'hàbit lector; de les subvencions per a iniciatives de foment de la lectura i de les donacions de llibres i revistes a biblioteques públiques i a altres institucions. - Promoció de les lletres espanyoles:
Per mitjà de la concessió dels premis nacionals als autors espanyols més destacats i a la seua obra; de la potenciació de les activitats literàries en instituts i universitats; del desenvolupament de programes per apropar els clàssics als lectors joves i de les commemoracions dels centenaris de grans escriptors.
Museus
- Impuls i consolidació de la Xarxa de Museus Estatals:
Actuacions dirigides al reforçament de la Xarxa de Museus Estatals, el primer objectiu de la qual és l'entrada en vigor del nou Reglament de Museus de Titularitat Estatal, i la reestructuració administrativa i orgànica per dotar els museus dels recursos humans necessaris per al seu bon funcionament i adequació al Reglament. - Adquisició, conservació, exhibició, investigació i comunicació de les col·leccions dels museus:
La Sotsdirecció General de Museus Estatals proporciona els recursos tècnics, humans i econòmics necessaris per al correcte compliment d'aquestes cinc funcions que definixen els museus com a institucions obertes al públic. - Promoció dels museus:
Actuacions la finalitat de les quals és l'acostament del museu a la societat mitjançant mètodes didàctics i de qualitat, una àmplia oferta d'activitats culturals i de lleure que permeten generar canals de comunicació més fluids. - Infraestructures:
Actuacions que afecten la totalitat dels edificis de museus en matèria d'instal·lacions i equipaments. Adaptacions i millores espacials i funcionals per a usos museístics. - Cooperació:
Actuacions emmarcades en la cooperació i coordinació entre les administracions i els organismes competents en matèria de museus en els àmbits nacional i internacional.
Patrimoni Històric
- Protecció del Patrimoni Històric:
Mitjançant l'establiment i el manteniment de mecanismes legals per a la vigilància contra l'espoliament i l'exportació il·lícita a Espanya, per a això s'estan millorant les eines de catalogació, inventari, registre i documentació de béns. - Enriquiment de les col·leccions estatals:
Canalització de diverses formes d'adquisició dels béns culturals de museus, biblioteques i arxius de titularitat estatal. - Inversió en Patrimoni Històric:
Anualment es financen treballs de conservació i adquisició de béns del Patrimoni Històric Espanyol i es fomenta la creativitat artística, a través de l'1% cultural. - Coordinació i comunicació entre les comunitats autònomes:
Les comunitats autònomes han assumit les competències en matèria de protecció de patrimoni històric i han redactat la seua pròpia legislació. El Ministeri d'Educació, Cultura i Esport ha de col·laborar i fer el paper de coordinador i entre totes, especialment a través del Consell de Patrimoni Històric. - Cooperació internacional:
Mitjançant les relacions establertes amb tots els organismes implicats en la gestió del patrimoni en l'àmbit europeu i mundial; l'impuls als programes d'actuació internacionals en matèria de patrimoni i el compromís del compliment de les obligacions que establix la Convenció Internacional sobre Patrimoni Cultural ratificada per Espanya. - Conservación y restauración:
El Instituto de Patrimonio Cultural de España realiza estudios previos, planes directores y proyectos de intervención para la conservación de los bienes culturales, con el fin de prever y programar actuaciones pluridisciplinares. Anualmente se realizan unas trescientas intervenciones de conservación y restauración sobre todo tipo de patrimonio de titularidad pública, prioritariamente de titularidad estatal. Se priorizan las actuaciones que son interdisciplinares, innovadoras y tienen un componente importante de investigación. - Investigación:
El Instituto de Patrimonio cultural de España promueve y financia unos cincuenta proyectos de investigación arqueológica en una veintena de países distintos. Estos proyectos son seleccionados en una convocatoria abierta a la que concurren propuestas elaboradas por universidades o centros de investigación de toda España. El IPCE fomenta también la investigación en el campo de la conservación y restauración del patrimonio, así como la de carácter histórico o científico asociada a intervenciones de restauración. - Formación:
Se desarrollan actividades de formación de postgrado en colaboración con universidades, y de formación continua profesional con asociaciones profesionales. Esta actividad se desarrolla tanto en la sede central del IPCE en Madrid, como en la Escuela de Patrimonio Histórico de Nájera y en países de Iberoamérica, en colaboración con la AECID. El IPCE ofrece también becas y estancias en prácticas con el fin de completar la formación de profesionales de la conservación y de la gestión del patrimonio cultural. - Documentación:
La Biblioteca, el Archivo y la Fototeca del Instituto del Patrimonio Cultural de España constituyen un conjunto de fondos documentales imprescindible para el conocimiento de la conservación y restauración del Patrimonio Histórico. Su consulta está abierta a todos los ciudadanos y, se puede consultar on line el catálogo de la biblioteca, la base de planos digitalizados y una parte de los fondos la Fototeca.
Promoció de l'Art
- Difusió de la cultura i del Patrimoni Cultural:
Organització i desenvolupament d'exposicions temporals, jornades, fires, festivals; oferta d'exposicions itinerants per a la seua difusió tant en l'àmbit nacional com internacional. - Promoció de la creació artística:
Concessió d'ajudes per a la promoció de l'art espanyol i del Premi Velázquez i els premis nacionals d'arts plàstiques i fotografia. - Formació en gestió d'exposicions:
Organització de tallers didàctics i cursos de formació en gestió i coordinació d'exposicions orientats a professionals del sector. - Col·laboració amb altres institucions públiques i privades:
Mitjançant l'assessorament tècnic i la participació en exposicions, per mitjà de la signatura de convenis de col·laboració. - Informació al ciutadà:
A través de la base de dades d'exposicions i de la creació i coordinació de la Guia de recursos de la fotografia artística a Espanya.
Propietat intel·lectual
- Actuacions legislatives:
Adequació de la normativa sobre propietat intel·lectual per adaptar la legislació nacional sobre la matèria a la realitat tecnològica i incorporar la normativa internacional. - Comunicació:
Amb els sectors professionals i industrials de producció i difusió de les obres de creació. - Cooperació:
Amb els organismes nacionals i internacionals pertinents. - Defensa i protecció de la propietat intel·lectual:
Realització de campanyes de sensibilització amb l'objectiu de lluitar contra les activitats que vulneren la propietat intel·lectual, amb la col·laboració de les entitats de gestió col·lectiva de drets de propietat intel·lectual i altres institucions afins i coordinació dels registres territorials a través del Registre Central.
Publicacions, informació i documentació
- Publicacions:
difondre les activitats del ministeri i les investigacions que desenvolupen les seues unitats en els diferents àmbits de les seues competències, a través de publicacions en tot tipus de suports, especialment en suport electrònic, i promoure'n la distribució i comercialització. - Informació:
facilitar als ciutadans l'accés a la informació sobre els serveis i activitats del ministeri a través de tot tipus de canals de comunicació, desenvolupats amb criteris de qualitat i de modernització mitjançant l'ús de noves tecnologies. El Centre d'Informació al Ciutadà és la unitat de referència. - Documentació:
reunir els recursos bibliogràfics i documentals sobre diferents temes d'àmbit cultural, difondre els fons a través de publicacions electròniques i proporcionar als usuaris serveis especialitzats.