Lista de
Patrimonio Europeo

L'Arxiu de la Corona d'Aragó

L'Arxiu de la Corona d'Aragó

És un dels arxius històrics més importants de la història de l'antiga Corona d'Aragó (regnes, principats i ducats d'Aragó, Catalunya, València, Mallorca, Roselló, Sardenya, Sicília, Nàpols, a més d'una llarga llista de senyories per tota la ribera mediterrània), d'Espanya i de la Mediterrània i la institució arxivística viva més antiga d'Europa.

A més, els fons conservats a l'arxiu documenten les relacions internacionals que van mantindre els reis aragonesos pràcticament amb tots els estats i països del món conegut a Europa a l'edat mitjana, especialment entre els segles XIII i XVI.

En síntesi, els territoris principals dels quals es pot trobar documentació, a més dels que formaven l'antiga Corona d'Aragó, són els següents (amb referència a la denominació actual de l'Estat al qual pertanyen):

  • Espanya: regnes de Castella, Navarra i Granada.
  • Itàlia: tant els regnes integrats a la Corona d'Aragó (Sardenya, Sicília i Nàpols) com les antigues comunes estretament relacionades amb els reis aragonesos (Gènova, Pisa, Siena, Florència, Milà, Venècia...)
  • Monarquies, principats i territoris europeus: Portugal, França, Anglaterra, Alemanya, països del centre d'Europa (República Txeca, Eslovàquia, Hongria) i dels Balcans (Croàcia, Sèrbia, Albània), Grècia (antics ducats d'Atenes i Neopatria) i Turquia.
  • Regnes i emirats musulmans del nord d'Àfrica i el Pròxim Orient: el Marroc, Algèria, Tunísia, Líbia, Egipte, Síria.

 

És, en definitiva, un centre de conservació i difusió del patrimoni documental. Té caràcter supraestatal i un fort contingut europeu.



Icono de conformidad con el Nivel Doble-A de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI. Este enlace abre una ventana nueva

© Ministerio de Cultura