El valor econòmic
de la cultura a Espanya

Nota preliminar. El valor econòmic de la cultura a Espanya. 2000-2004

Estudi elaborat per al Ministeri de Cultura per Ezequiel Uriel Jiménez, catedràtic del Departament d'Anàlisi Econòmica de la Universitat de València.

El Pla Integral del Govern per a la Disminució i l'Eliminació de les Activitats que vulneren la Propietat Intel·lectual (BOE 26-04-2005), establix en l'article 3.3 la importància de difondre la incidència i l'aportació que la creació suposa per a l'economia espanyola, i assenyala com un dels seus objectius a assolir l'anàlisi de la creació com a mitjà de generació de riquesa en la societat espanyola tot considerant, entre altres aspectes, la seua aportació directa al PIB espanyol.

En este marc s'inscriu este estudi que és conseqüència d'un conveni de col·laboració entre el Ministeri de Cultura i la Universitat de València. El seu objecte és l'elaboració d'estimacions del valor econòmic i de la contribució al PIB espanyol de les activitats culturals i de les que estan vinculades amb la propietat intel·lectual per al període 2000-2004, tot utilitzant com a font bàsica la comptabilitat nacional i complementar esta informació amb altres fonts estadístiques oficials directes.

Este treball està integrat per tres parts. En la part I s'establixen les bases metodològiques per a l'estimació de les contribucions al PIB de les activitats culturals i de les activitats vinculades a la propietat intel·lectual. En l'elaboració de la metodologia s'ha pres com a base el document Una metodología para estimar la contribución del sector cultural al PIB español, fet per al Ministeri de Cultura a través d'un conveni de col·laboració amb la Universitat Carlos III per Daniel Peña, Javier González, Julia Viladomat, i Mª Isabel Toledo el desembre de 2005.

En la part II, i d'acord amb les prescripcions metodològiques de la part I, es realitzen estimacions d'estes contribucions i es diferencien tant per sectors culturals com per fases de la cadena de producció. Les dades utilitzades, no publicades, han sigut facilitades per la Divisió d'Estadística del Ministeri de Cultura, que ha canalitzat les peticions d'informació a l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i a l'Agència Estatal de l'Administració Tributària (AEAT).

En la part III es du a terme una anàlisi comparativa de resultats amb altres sectors de l'economia i amb sectors anàlegs d'altres països.

Finalment, s'ha de fer constar que el resultat d'este estudi s'ha beneficiat del constant intercanvi de punts de vista amb l'equip de la Divisió d'Estadística del Ministeri de Cultura.


Icono de conformidad con el Nivel Doble-A del W3C-WAI. Se abre en ventana nueva Titulares RSS disponibles

© Ministeri d'Educació, Cultura i Esport