El valor econòmic
de la cultura a Espanya

Referència metodològica. El valor econòmic de la cultura a Espanya. 2000-2005

S'oferixen a continuació les principals estimacions corresponents a l'any 2005 del projecte d'investigació El valor econòmic de la cultura, els primers resultats del qual va difondre en el 2007 el Ministeri de Cultura, completant així la sèrie corresponent al sexenni 2000-2005.

El projecte, en el qual el Ministeri de Cultura ha comptat amb la col·laboració d'experts d'universitats, té per finalitat oferir estimacions del valor econòmic i de la seua contribució al Valor Afegit Brut i al PIB del sector cultural i d'aquells vinculats amb la propietat intel·lectual. Este objectiu, difondre la incidència i l'aportació que la creació suposa per a l'economia espanyola, va quedar plasmat en el Pla integral del govern per a la disminució i l'eliminació de les activitats que vulneren la propietat intel·lectual aprovat en el 2005.

Des del punt de vista metodològic, la característica essencial de les estimacions que s'oferixen és que han sigut elaborades utilitzant com a font bàsica la Comptabilitat Nacional d'Espanya, complementant esta informació amb altres fonts estadístiques oficials per a determinar la part que es correspon amb l'àmbit d'estudi.

Pel que respecta a l'àmbit d'estudi, el treball es realitza en un doble àmbit. Per una part en l'àmbit cultural i, per una altra, en el de les activitats vinculades amb la propietat intel·lectual.

Els sectors considerats en l'anàlisi de l'àmbit cultural han sigut: Patrimoni; Arxius i biblioteques; Llibres i premsa; Arts plàstiques; Arts escèniques; Audiovisual i multimèdia (Cinema i vídeo; Música gravada; Televisió i ràdio). Per a delimitar l'àmbit considerat en l'anàlisi de les activitats vinculades amb la propietat intel·lectual s'ha partit de les activitats culturals abans reflectides, de les quals s'ha exclòs el sector de patrimoni en el seu conjunt, incorporant-se els sectors d'Informàtica i Publicitat.

En cada un dels sectors tractats s'han analitzat les seues activitats distingint la seua situació en la cadena productiva de béns i servicis culturals, considerant-se les següents fases: creació i producció, fabricació, difusió i distribució, activitats de promoció i regulació, activitats educatives i activitats auxiliars.

Per a una correcta interpretació dels resultats que s'oferixen s'ha de tindre en compte el caràcter provisional dels resultats 2002-2005 derivat de la naturalesa de la informació utilitzada per als seus càlculs.

Els detalls metodològics del projecte, i molt especialment els derivats de la forta interrelació dels sectors esmentats amb altres àmbits de l'economia, de vegades molt difícils de delimitar, l'absència d'informació, o la difícil correspondència amb determinades classificacions, poden consultar-se en la publicació El valor econòmic de la cultura a Espanya, editat en el 2007 i disponible en www.mcu.es.


Icono de conformidad con el Nivel Doble-A del W3C-WAI. Se abre en ventana nueva Titulares RSS disponibles

© Ministeri d'Educació, Cultura i Esport