Formulario para BUSCAR dentro del Ministerio de Educacion,Cultura y Deporte

Serveis al ciutadà

Premi d'Investigació Cultural «Marqués de Lozoya»

Premi d'Investigació Cultural Marqués de Lozoya

En 1981 el Ministeri de Cultura crea el premi d'Investigació Cultural Marqués de Lozoya. Des del seu naixement, este premi ha contribuït a impulsar la investigació en l'àmbit de l'antropologia i establix una via per al coneixement de diferents maneres de vida i pensament que formen part del valuós entramat cultural del nostre país. En este sentit el premi està destinat a tots aquells investigadors que puguen aportar elements de valor en este camp.

El premi ha conegut diferents denominacions fins a arribar a l'actual, canvis que han perseguit acostar-se a l'augment de continguts que ha conegut l'antropologia. Alhora, els treballs presentats han ampliat l'espectre per a contextualitzar i explicar els fenòmens estudiats.

El Ministeri de Cultura, publica cada any els treballs distingits amb el primer premi.

La figura del marqués

D. Juan Contreras y López de Ayala (Segòvia, 1893-1978), marqués de Lozoya i gran d'Espanya, va ser doctor en Filosofia i Lletres i en Dret, per les Universitats de Madrid i Salamanca, respectivament; catedràtic d'Història d'Espanya i d'Història de l'Art en les universitats de València, Madrid i Navarra; historiador, i poeta.

Va exercir diversos càrrecs relacionats amb el patrimoni artístic nacional, les belles arts, l'Acadèmia d'Espanya a Roma i les Reials Acadèmies de Belles Arts de San Fernando i de València, i sobretot destaca la seua tasca en el Museu del Poble Espanyol, en què va ser president del patronat.

Va destacar la seua presència en nombroses associacions estrangeres, de caràcter històric i artístic, com l'Institut Arqueològic de Berlín i la Societat Hispànica de Nova York.

Va col·laborar en nombroses publicacions d'art i arqueologia. Va fer diferents estudis sobre pintors, així com llibres dedicats a l'art, la història, la novel·la i la poesia, entre els quals destaquen: El arte gótico en España: arquitectura, escultura y pintura, Historia de España, en sis volums, El corregidor i Poemas castellanos, este últim guardonat amb el premi Fastenrath concedit per la Reial Acadèmia Espanyola de la Llengua.

Creació i trajectòria del premi

Des de la creació d'este certamen en 1981 en honor del marqués de Lozoya, les diferents denominacions han anat acompanyant la confluència que s'anava operant en el pla científic i acadèmic entre els estudis d'arts i tradicions populars i l'antropologia.

Si en 1981 comença anomenant-se Premi Nacional d'Artesania Marqués de Lozoya per a guardonar les investigacions sobre la producció artesana dels diferents pobles d'Espanya, en 1984 es decidix ampliar la temàtica al coneixement del conjunt de les arts i tradicions populars de l'Estat espanyol. Passa a denominar-se llavors Premi Nacional d'Investigació sobre Arts i Tradicions Populars Marqués de Lozoya, títol que es manté fins l'any 1994, encara que des de 1987 se suprimix el terme nacional.

Esta ampliació de la varietat temàtica dels treballs presentats s'acompanya a més d'importants canvis en les metodologies utilitzades. Les investigacions es detenen cada vegada més en els aspectes socioculturals que contextualitzen els fenòmens investigats, se'n va més enllà de la mera descripció i es busquen explicacions a les diferents maneres de viure i pensar que caracteritzen les diverses cultures d'Espanya. En suma, s'incorporen plantejaments teòrics i metodològics, continguts i objectius propis de la ciència antropològica.

Esta tendència es consuma progressivament, concebent la cultura com un tot, cada vegada més aliena als plantejaments tòpics que la disseccionen en popular i culta, material i immaterial, tradicional i moderna o global i local per a parlar-nos dels diferents modes de vida i pensament dels pobles, és a dir, de l'objecte d'estudi de l'antropologia.

Això incidix de manera directa en el fet que a partir de 1994 el certamen adquirisca el nom actual, premi d'Investigació Cultural Marqués de Lozoya.

Equivalent en el seu àmbit a altres premis nacionals en el camp de la literatura, les arts o les ciències, posa de manifest l'interés del Ministeri de Cultura en fomentar l'antropologia, una part tan important del coneixement humà.

La nova identitat

En 2001 s'han complit els vint anys de vida d'este premi d'investigació cultural, al llarg dels quals s'ha constatat un eco creixent d'esta convocatòria entre investigadors i públic interessat en els temes antropològics. Este interés creixent s'ha vist reflectit en un augment de la demanda de les publicacions dels treballs guardonats.

Este reconeixement social, unit a un clar afany d'impulsar la repercussió d'este premi en l'àmbit cultural, ha creat la necessitat d'obtindre una identitat pròpia que contribuïsca a ressaltar el seu protagonisme, la qual cosa s'ha aconseguit amb una nova identitat a través d'un logotip.

Esta imatge s'ha aplicat en la nova línia de publicacions, que s'ha inaugurat amb l'obra premiada en la convocatòria de l'any 2000, El islam inmigrado. Transformaciones y adaptaciones de las prácticas culturales y religiosas.


Icono de conformidad con el Nivel Doble-A del W3C-WAI. Se abre en ventana nueva Titulares RSS disponibles

© Ministeri d'Educació, Cultura i Esport