L'objectiu del premi Ciutat Patrimoni de la Humanitat és el reconeixement públic a la tasca duta a terme en l'àmbit de la conservació, restauració, promoció i difusió del patrimoni històric i cultural feta, per persones físiques i jurídiques, en les ciutats espanyoles els conjunts històrics de les quals han sigut declarats patrimoni de la humanitat per la UNESCO.
L'origen d'este premi, regulat per l'Orde de 23 de març de 2000 i convocat per primera vegada en 2002, procedix d'un protocol firmat el 8 de juliol de 1998 entre el Ministeri d'Educació i Cultura i els ajuntaments del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya. En este document es preveu la creació i el desenvolupament del premi Ciutat Patrimoni de la Humanitat.
El premi preveu dos categories, que s'han d'atorgar anualment als dos projectes que s'hagen executat més bé en matèria de conservació o restauració de patrimoni històric espanyol que tinguen relació amb la conservació dels conjunts històrics declarats patrimoni de la humanitat. Es valora la qualitat dels projectes i de la seua execució material, així com l'adequació espacial a l'entorn i al context urbà, la funció de revitalització social del conjunt històric i l'aplicació com a model a altres conjunts, això últim en el sentit de la significació innovadora en la vida de les ciutats patrimonials.
El jurat està compost pel director general de Belles Arts i Béns Culturals i sis personalitats o professionals de prestigi reconegut en l'àmbit de la restauració arquitectònica, l'urbanisme, la història de l'art i el patrimoni històric. Una d'estes persones l'ha de proposar el Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat.
© Ministeri d'Educació, Cultura i Esport